Skoči do sadržaja
Obaveštenje o suspenziji Rusije i Belorusije iz Sistema zelene karte od 30.06.2023. godine

Odlukom Generalne skupštine Saveta biroa Sistema zelene karte, koja stupa na snagu 30.06.2023. godine u 00.00 časova, suspendovano je članstvo Rusije i Belorusije.

Navedeno u praksi znači sledeće:

  1. Štete prouzrokovane trećim licima nastale u Rusiji i Belorusiji do momenta suspenzije (30.06.2023. u 00.00 časova) će biti rešene kao i do sada.
  2. Štete prouzrokovane vozilima iz Rusije i Belorusije nastale u Srbiji do momenta suspenzije (30.06.2023. u 00.00 časova) će biti rešene kao i do sada.
  3. Po svim zelenim kartama koje su već izdate i koje se nalaze u opticaju, pokrića za Rusiju i Belorusiju prestaju da važe 30.06.2023. u 00.00 časova. Pokrića za ostale zemlje po tim zelenim kartama nastavljaju da važe.
  4. Na svim zelenim kartama koje će biti izdate od momenta suspenzije (30.06.2023. u 00.00 časova), pokrića za Rusiju i Belorusiju neće važiti, a oznake biroa Rusije i Belorusije biće precrtane uz napomenu “Ne važi za RUS i BY”.

Prekogranični saobraćaj motornim vozilima između Rusije, Belorusije i Republike Srbije, počev od 30.06.2023. godine, odvijaće se isključivo po modelu graničnog osiguranja, odnosno kupovinom polise na granici.

Osiguranje vozila
Zeleni karton

Pasoš Vašeg motornog vozila

 

Ukoliko putujete u određene zemlje, neophodan Vam je zeleni karton, međunarodni karton osiguranja za vozilo.

Zeleni karton služi kao dokaz o ugovorenom osiguranju, izdaje se uz polisu obaveznog osiguranja od autoodgovornosti i koristi prilikom odlaska vozilom u inostranstvo. Zeleni karton izdaje osiguravajuće društvo kod kojeg imate polisu obaveznog osiguranja od autoodgovornosti. U zeleni karton se upisuju datumi važenja identični kao na polisi obaveznog autoosiguranja.

Zeleni karton, kao potvrda o osiguranju od AO ostaje obavezan dokument za vozila kojima se ulazi na teritoriju neke od sledećih zemalja: 
Rusija, Belorusija, Ukrajina, Moldavija, Turska, Izrael, Iran, Makedonija, Albanija, BiH, Tunis, Azerbejdžan i Maroko.

Posedovanjem našeg zelenog kartona prilikom boravka u nekoj od navedenih zemalja obezbeđena Vam je osiguravajuća zaštita za eventualne materijalne i nematerijalne štete koje možete pričiniti trećim licima u saobraćajnoj nezgodi.

Zeleni karton nije potreban vozačima iz Srbije prilikom ulaska u Crnu Goru, koja sa Srbijom ima potpisan poseban bilateralni sporazum. 

Za dobijanje zelenog kartona neophodno je priložiti na uvid:


• Polisu obaveznog osiguranja od autoodgovornosti i
• Saobraćajnu dozvolu

 

 

tj. osiguranje vozila, konsultant